Airconditioning

Airconditioning is letterlijk ‘het behandelen van lucht’. In de meeste gevallen wordt in de praktijk bedoeld: het koelen van lucht, met het idee dat die lucht aangenaam wordt voor de mensen die in de gekoelde ruimte verblijven.

In de auto zijn we al langer gewend aan airco, maar airco wordt nu ook steeds vanzelfsprekender in winkels, in kantoren en bij mensen thuis. Een logische ontwikkeling, niemand vindt het prettig om met temperaturen boven de 25 graden Celsius te moeten werken of te moeten slapen.

Voor zomer én winter

Airco is trouwens al lang niet meer iets voor alleen in de zomer. Ook in de winter komt airconditioning goed van pas, want moderne airconditioners zijn uitgevoerd met een warmtepomp (de zogenoemde omkeerbare airco’s). Deze airconditioners bieden naast koeling ook de mogelijkheid om een ruimte te verwarmen. Zo kan je airco in de winter inzetten als (bij)verwarming.

De techniek

Een airco is dus eigenlijk een lucht-luchtwarmtepomp en bestaat uit een buitenunit en een of meerdere binnenunits.

De binnenunit van de airco onttrekt de warmte uit je woonkamer (of een andere ruimte) en voert die af naar buiten via de buitenunit. Een compressor met koelvloeistof vormt het hart van het systeem. De koelvloeistof verdampt door de warmte tot een gas, dat naar de condensor geleid wordt en daar weer verandert in een vloeistof. Hierbij komt warmte vrij, die de buitenunit afgeeft aan de buitenlucht. Dit proces wordt herhaald zolang de airco aanstaat en werkt.

Een airco haalt gratis energie uit de omgeving, maar functioneert zelf op elektriciteit. Die kun je van het elektriciteitsnet halen, maar ook gedeeltelijk zelf produceren via zonnepanelen. 

Wat kan Livin’Tech voor u betekenen?

Wij helpen u bij de juiste keuze van het systeem. Juist advies om het correcte benodigde vermogen voor uw noden te selecteren.

Verder staan wij garant voor een vlekkeloze installatie, ingebruikname en service dienst.